Jalousi? Smerten alle vil ud af.

Jalousi? Smerten ALLE vil ud af.

Hun kom fordi hun frygtede fortiden ville bide hende i haserne. Han startede, fordi tanken om, at andre fik lov til at blive kæreste med hende han var vild med, var nedbrydende.

Selv om vi snakker om jalousi, er  det sjældent dens kompleksitet bliver favnet. Angstprovokerende. Er fælles for de forskellige grunde til at folk starter i terapi hos mig.

Jalousi rimer ikke på sikkerhed

Denne blog skriver jeg ikke for at gentage de samme floskler om jalousi: Såsom, dårlig selvtillid eller barndom, at du ikke er god nok, eller at jalousi omhandler kvaliteter du selv drømmer om at have, men ikke tror du har. Fordi dette ikke hjælper dig ikke til at komme ud af jalousiens klør. Eftersom årsagen ikke får jalousien til at forsvinde.

Jalousiens kendetegn 

Hvad der er kendetegnende for jalousi er, at den kan være kompleks for den enkelte. Forstået på den måde, at ligesom vi synes jalousien er forstået & rummet, så glider den én ud af hænderne igen. Der er nemlig ikke bare en grund. Det kan handle om flere ting, og den kan have mange facetter.

Dét hader Jalousien  

Jeg skriver bloggen for at tydeliggøre, at jalousien er fraværende, hvis der er den psykologiske sikkerhed, som du har brug for i relationen. Derfor er der altid to parter, der danser med jalousien. Hvis den anden part nægter af forholde sig til den forurettedes oplevelse, er et sikket fundament for relationen fraværende. Og det får ilden til at blusse op.

Omvendt har jeg haft flere i terapi som nægter at forholde sig til, at den anden ikke vil give partneren den fornødne sikkerhed i forholdet. De får ikke passet på sig selv og giver i stedet jalousien alt for megen grobund og denne begynder at nedbryde dem.

Hvad er jalousi?

Jalousi en følelsesmæssig reaktion, der aktiveres af den faktiske eller forventede interesse for en anden person af den person, du holder af. Det kan være en tredje part truer relationen, eller dine kærestes væremåde. REAKTIONERNE ER FORSKELLIGE, du kan føle dig usikker,  afvist, bekymret, vred eller selvtvivlende blandt en række andre uønskede følelser. Her er det afgørende at forholde dig til, hvor meget du kan holde til, hvis du ikke får afgørende forvisning fra din partner.

Søg da hellere hjælp til, hvordan du kan give slip på noget, der er usundt for dig.

Tilstanden er som at lede efter ’nålen’ i høstakken

Som tidligere beskrevet er jalousi kompleks, fordi der kan være flere problemstillinger ind over. Det kan være du formår at holde fokus på, hvad det handler om, så har du også løsningen her. Men hvis du stadig føler dig truet, kan erkendelse ikke berolige dig. Tilstanden kan være forårsaget af forskellige ting, der har skabt forskellige traumer. Såsom, føle dig udenfor, altid blevet forfordelt, være uønsket, at have tabt til en anden. Listen er lang, og derfor er det afgørende, du ikke overskrider din egen komfortzone.

Brug jalousien som en servicemeddelelse 

Følelser er udviklet for at informere os, også jalousien. At opleve jalousiens giftighed giver en sjælden mulighed for at lære. Det er altafgørende, at du som en kærlig ven, spørger ind til, hvor meget du kan rumme. Hvis din kæreste ikke vil forholdet lige så meget som dig, og oveni købet har givet besked om dette, så vær obs på, om det er kærligt over for dig at forsætte. Oplever du jalousi, fordi du vil have noget mere fra dit forhold, end forholdet kan give? Hvordan opfatter du dig selv og hvad du laver i dit liv?

Tid til refleksion 

Jalousi giver dig en mulighed for at se indad, overveje, hvad du ønsker for dig selv, reflektere over, hvordan du ønsker at blive behandlet af andre, og tænke over, hvad du vil gøre med informationen.

Husk dine pejlemærker 

Brug fortiden som pejlemærke. Her, den usikkerhed der tidligere skabte jalousi, fx den måde i går i byen på. Hvis den gør dig usikker, så sørg for at kommunikere dit behov tidligt i forholdet, og sørg for at dit behov bliver forstået og anerkendt.

på den måde kan du langsom ændre og komme ud af jalousiens klør

 

Hjælp! Fanget i midtvejskrise (er det alt, hvad der er?)

 

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *