“Hvad er stress…er det farligt?”

Nej, ikke altid. Stress er kroppens naturlige reaktion på at den er overbebyrdet, føler sig truet og straks skal have hjælp. Har du lært at ignorere det?

Velkommen – trænger du til at få afstresset?

Her får du hjælp til at blive afstresset.

Stress-afhjælpning er individuel – for nogen ses årsagen i for meget arbejde. For andre skyldes det for få udfordringer.

Din afklaring af, hvad der skal til og hvordan du undgår det sker igen, er det afgørende.

Start med at få fornyet og vitaliseret hjernen igen samt få afstresset dit system. Dette overskud skal du bruge til forstå stress er en reaktion. Bruger du denne afgørende info, kan du være på højkant dagen efter.

Hvorfor har lige jeg fået stress?

Hvorfor har lige jeg fået stress?

Ofte tænker vi på stress som, at vi er under pres. Enten for meget pres mentalt eller følelsesmæssigt. Stress er i høj grad også fysisk. Stress påvirker, hvad du føler, tænker og hvordan din krop fungerer. Eftersom dit sind og krop konstant interagerer, kan stress også forårsage hovedpine, forhøjet blodtryk og mavesmerter.

Stress er en del af kroppens naturlige reaktionsmønster.

Kortvarig stress er en tilstand, der gør det muligt at reagere og handle i ekstreme situationer. Problemet med stress opstår, når vi er under pres i længere tid. Her udgør stress en trussel mod helbredet. Der er mange steder i livet, hvor man kan blive stresset. Arbejdspladsen, hjemme, børn, skilsmisse og omvæltninger i privatlivet.

Find roen igen

Langvarig stress kan give permanente problemer eller ligefrem hjerneskader, fordi stress påvirker hele kroppens systemer og lægger pres på dit fysiske helbred. Heldigvis viser forskning, at vi producerer hjerneceller hele livet, men det forudsætter, at vi giver kroppen lov til at genetablere sig selv. Hvis du oplever symptomer på stress, er det vigtigt at søge den rette hjælp. Jo tidligere, du kommer i gang, jo hurtigere er du ovenpå igen.

Kom hjem til dig selv

Stress er noget, der ændrer vores personlighed og kan forårsage hovedpine, forhøjet blodtryk og mavesmerter. Alle har brug for en vis mængde stress eller pres for at leve godt. Det er det, der får dig ud af sengen om morgenen og motiverer dig hele dagen. Men stress bliver problematisk, når der er for meget eller for lidt. Mens manglende stress betyder, at din krop er understimuleret, er stress, der er for intens eller langvarig, belastende for kroppen. Det får din krop til at frigive stresshormoner over en længere periode. Stress forårsager en bølge af hormoner i din krop. Disse hormoner hjælper dig med at håndtere alle trusler eller pres, du står overfor – også.

Afstressning er afgørende.

Det vil sige, at du igen kan mærke og regulere din krop. Stress kan opleves så voldsomt, at vi ikke har lyst til at mærke eller være i kontakt med kroppen. Jeg giver dig afstresningsteknikker, så det igen er trygt og vitaliserende at være i kroppen. Med andre ord skal du have ro på nervesystemet igen. Et af de typiske tegn på stress er, at pulsen øges i det øjeblik, du oplever pres / ‘fare på færde’.

Sådan forebygger du stress:

• Lytte til din krops signaler – de advarer dig, inden stressen bliver et problem

• Fokus på eget velbefindende – tid til at regulere nervesystemet

Hvad kan også hjælpe?

• Motion! Når din daglige puls er kommet ned, hjælper motion med at:

• opbygge produktionen af din hjernes følsomme neurotransmittere, kaldet endorfiner

• øger din selvtillid, humør og søvnkvalitet og mindske risikoen for depression

• reducere risikoen for større sygdomme, såsom hjertesygdomme, slagtilfælde, diabetes og kræft

Årsager til stress

Mange aspekter af livet kan forårsage stress som f.eks. pengeproblemer, arbejdsproblemer eller vanskelige forhold. Når en person er stresset, påvirker det ansvarsfølelsen, som igen kan forårsage endnu mere pres. Nylige undersøgelser tyder på, at vores gener er tæt knyttet til vores personligheder og kan derfor diktere, hvor modtagelig vi er for stress. Til trods for den viden er det bedste altid at forebygge stress ved at mærke kroppens signaler.

Kan stress helbredes? 

Der findes alvorlige former for stress, og selv om du er så hårdt ramt, at hjernecellerne i hippocampus svinder, så kan du heldigvis danne nye.

Det var skrækhistorier

Du kan også vælge at se på stress som en gave. Fordi det åbner døren til et sundere liv for dig, mentalt og psykisk. Ved at øve dig i at mærke dig selv og være i din krop kan du forebygge stress. Fordi det betyder, du løbende regulerer dig selv og igen får pulsen ned. Du vil samtidig mærke et øget velvære og livsglæde. At føle indre ro og tryghed er forudsætningen for udvikling. Derfor er kendskab til, hvordan du beroliger dit nervesystem en del af behandlingen. For at høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig med stress ring til 27 48 04 26 for en uforpligtende samtale, eller kontakt mig her.

Hvad er stress, og hvornår bliver det farligt? Stress er en livsstilssygdom i dag, og flere får sygdommen. Vi lever et liv i dag hvor præstationen er i højsæde. Vi skal levere resultater på arbejdet, og vi skal levere til familielivet.

Symptomer på stress? Hvordan spotter man lige, om man er i farezonen? Kroppen reagerer med alarmberedskab i presset og udfordrende situationer. Hvis dette pres ikke hurtigt forlader kroppen igen, kan det føre til alvorlige helbredsproblemer. Stress er egentlig en naturlig del af os, for det er vores alarmberedskab!

Stress er derfor også en sund del af os. Den er vores alarm og det, der gør os i stand til at sætte hurtigt ind, når vi er presset. Det kan for eksempel være, når der sker noget uventet, en fare eller en presset situation, vi har svært ved at sige fra over for. Det er her, vi har den sunde reaktion, selv om den kan føles ubehagelig. Alarm reaktionen er helt normal, og hvis vi hurtigt får løst problemet eller finder løsninger, falder vi hurtigt til ro igen. Vi skal kunne reagere hurtigt i pressede situationer, og stressreaktionen er derfor et overlevelsesinstinkt.

Hvornår holder det så op med at være sundt? Det gør det, når den langvarige stress opstår. Denne opstår, fordi vi ikke kan fjerne os fra de ting, der stresser. Belastningen fortsætter så i uger, måneder eller år. Det ligger et enormt pres på kroppen, der hele tiden producerer adrenalin og kortisol. Det betyder, at kroppen er i konstant beredskab og faktisk aldrig slapper af. Det kan i yderste instans medføre depressioner, hjerte-kar-sygdomme og varig hjerneskade.
Stress er altså alvor!

Psykoterapeut og coach i Farum, Hillerød og København © Copyright 2010-2022 - Liv Johns