Forstå budskabet og kom ud af angst

”Hjæææælp!”

Angst og frygt er magtfulde følelser. Derfor enten hader vi dem, eller lader os styre af dem, så de forhindrer os i at følge vore drømme.

 1. Hvem kan lide følelsen af, at jorden brænder under os
 2. og synes det er skønt at være styret af en stærk trang til at flygte,
 3. eller rødme med trykken for brystet, ved tanken om at vi skal tale til en stor forsamling.

Hvad er forskellen på frygt og angst

Angst er et ord, vi bruger til nogle typer frygt. Angst har normalt noget med ’ved tanken om at…’ at gøre. Det kan være tanken om en trussel eller noget, der går galt i fremtiden, snarere end noget der sker lige nu.

 

Er du bange i mere end få sekunder?

Angst varer normalt kun i kort tid. Derefter vil tilstanden passere. Problemet opstår hvis det forsætter og du sidder fast i angsten. I nogle tilfælde kan den overtage dit liv og påvirke din evne til at spise, sove, koncentrere, rejse, nyde livet eller endda forlade huset. Dette kan holde dig tilbage fra at gøre ting, du vil, eller skal gøre, og det påvirker også dit helbred.

 

Hvordan kan du komme ud af angsten

Frygt skaber stærke signaler om at reagere, og da det er et instinkt vi har, er vi nødt til at håndtere det. Det vi frygter ude i fremtiden, er definition på angst. Derfor kan nedenstående tilgange hjælpe.

 

 1. Hvad gør dig bange?

Masser af ting kan gøre én bange. Mekanismen ’at være bange’ fx for brande, skal hjælpe dig med at komme i sikkerhed. Ligesom frygt kan få dig til at forsøge at gøre det godt, så du ikke mislykkes. Omvendt kan det også forhindre dig i at præstere godt, hvis følelsen er for stærk.

Bare det at vide, hvad der gør dig bange og hvorfor, kan være det første skridt til at sortere i frygt.

 

Hvordan ved du angsten er på vej?

Ordet ‘angst’ har tendens til at blive brugt til at beskrive bekymring, eller når frygt er nagende og vedvarer over tid. Angst er et ord, der ofte bruges af sundhedspersonale, når de beskriver vedvarende frygt. De måder, du føler, når du er bange og angst, er meget ens, da de grundlæggende følelser er de samme. Når du føler dig bange eller seriøst ængstelig, arbejder dit sind og krop meget hurtigt.

 

Her de typiske fysiske reaktioner på angst:  

 • Dit hjerte slår meget hurtigt – måske føles det uregelmæssigt
 • Du trækker vejret meget hurtigt
 • Dine muskler føler sig svage
 • Du sveder meget
 • Din maveknude eller din tarm føler sig løs
 • Det er svært at koncentrere dig om noget andet
 • Du føler dig svimmel
 • Du føler dig frossen til stedet
 • Du kan ikke spise
 • Du har varme og kolde sved
 • Du får en tør mund
 • Du får meget spændte muskler

Ovenstående opstår, fordi din krop, forbereder dig på en nødsituation, så du hurtigt får blodgennemstrømning til musklerne, øger blodsukkeret og giver dig den mentale evne til at fokusere på det, som din krop opfatter som en trussel.

 

De psykiske følgepåvirkning af angst

Angst på længere sigt kan give en mere voldsom følelse af frygt, og du kan blive irritabel, have problemer med at sove, udvikle hovedpine eller have problemer med at komme videre med arbejde og planlægning for fremtid; du har måske problemer med at have sex og kan miste selvtillid.

 

 1. Hvordan kan du hjælpe dig selv?

Frygt kan være en én gangs følelse, når du står over for noget ukendt. Men det kan også være et dagligvarende, langvarigt problem – selvom du ikke kan sætte fingeren på hvorfor. Nogle mennesker føler en konstant følelse af angst hele tiden uden nogen særlig udløser.

Der er masser af udløsere af frygt i hverdagen. Derfor er det afgørende, du ved hvordan du beroliger dig selv og får ro på nervesystemet, at krokodillen lukker sit gab og forsvinder.

Du kan forebygge, ved få kontrol over de situationer, der skræmmer dig. Fx blive til ’festen’ i kortere tid, sørge for at være i kontakt med de mennesker der har en beroligende virkning på dig. Tillade dig selv følelsen, men lyt til beskeden om at frygt er nærværende, så du gør, hvad du kan for at minimere den.

Timingen er afgørende. Det er ikke realistisk tidspunkt at analysere når angsten er nærværende: ”Gad vid hvorfor løven er lige ved at springe på mig?”

 

 1. Slap af

Lær afslapnings teknikker, der kan hjælpe dig med at øge din mentale og fysiske følelser af tryghed – se Youtube Eller forestil dig et afslappende sted. Du kan også prøve at lære ting som yoga, meditation, massage eller mindfulness

 

 1. Spis dig til indre ro

Spis masser af frugt og grøntsager, og undgå for meget sukker, da højt blodsukker kan give ængstelige følelser. Forsøg at undgå at drikke for meget kaffe, da koffein kan øge angstniveauet. Grunden til at alkohol skal undgås er, at eftervirkningerne af alkohol kan få dig til at føle dig endnu mere bange eller ængstelig.

 

 1. Undgå at gå med angst for længe

Sørg for at lære, hvordan du styrer din frygt og reducerer din angst.

Angstproblemer har tendens til at stige, hvis det bliver et gentaget mønster

 

Hvordan ved du, om du har brug for hjælp?

Frygt og angst kan påvirke os alle nu og da. Det er først, når det er alvorligt og langvarigt, at lægerne klassificerer det som et psykisk problem. Hvis du føler dig ængstelig hele tiden i flere uger, eller hvis det føles som om din frygt overtager dit liv, er det en god ide at spørge om hjælp.

 

Flere er kommet ud af angstens klør via min angstpakke på 5 gange.

Ring 27 48 04 26 og hør nærmere.

 

P.S Kom ud af angst i tide, så angsten guider dig i stedet for at den styrer dit liv.

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *