12 tips til overlevelse af personlig krise

12 tips til overlevelse af personlig krise

Håndtering og overlevelse af personlig krise.

Vi kan ikke undgå personlige kriser, men du har mulighed for at gøre den til din livs store og positive ændring, så det bliver en livsstil for dig.

Vores livs rejse handler ikke kun om de destinationer, vi har nået. Vi er rundet af de mennesker, vi møder, de stier vi vælger at følge og de erfaringer vi har lært undervejs.

Enhver krise handler om tab.

Hvordan du håndterer tab, bestemmer hvem du er, og hvem du bliver. Vi forholder os alle forskelligt til tab og krise. Det er sjældent let, ellers vil det ikke være en krise. Og at komme igennem det, ville ikke blive kaldt overlevelse. Det handler om livsledelse, og det er muligt. Og at du er lederen i dig eget liv.

 

Her er 12 Tips til overlevelse af personlig krise

1. Er det en fordel? Ellers undlad at gør det – start med at sige “Nej”

Mange mennesker tror, at livet er en selvopofrelse og lever som om du konstant arbejder med velgørenhed. Men det er dit liv vi snakker om. Start med at sige “nej”. Du behøver ikke sige ja til alt. Påskøn dig selv – din krop, dit liv – som din egen personlige virksomhed, hvor du er administrerende direktør. At sige “nej” er ikke egoistisk. Det er derimod at tage kontrol og styre dit liv.

 

2.  Vær opmærksom på, hvordan du bruger din tid 

Ligesom du ikke ville bruge hele din arbejdsdag på emails eller at kigge YouTube-videoer igennem, bør du heller ikke forsvinden hen i at gøre én. Såsom at ligge på sofaen hele dagen, drikke, ryge, spise / ikke spise. Stå op og få balance, når krisen banker på. Find din balance og forsæt med at vedligeholde den. Noget så enkelt som at gå en tur, kigge ud af vinduet eller lave yoga. Det vigtigste er at, når du begynder at føle dig det mindste stresset, skal du undgå, at stress-følelsen eskalerer.

 

3. Undgå social afhængighed

Nogle hævder, at Facebook og den uendelige strøm af selvfremmende adfærd kan føre til depression. Hvis du finder ud af, at det styrer dig, arbejd da på at finde en balance, frem for at udmelde dig. Sociale medier forsvinder ikke de næste årtier og du vil jo heller ikke gå glip af vigtige sociale informationer. Når du i stedet skaber balance, undgår du at isolere eller ekskludere dig selv. Brug evt. mobilen til at ringe til en rigtig levende stemme. Du ville blive overrasket over, hvor stort det føles at komme væk fra tastaturet og bare trække vejret. Indstil en timer, hvis du kan mærke du har brug for at styre din tid.

 

4. Lav tema-kalender

Får krisen dig til at kollapse så meget, at du stoppe med at gøre de ting som revitaliserer dig, kan det være en hjælp at følge en ’tema’-kalender. Det vil give dig den struktur, du skal overleve på under en personlig krise. Opstil et ugentligt skema for ærinder, så du kun ugentligt skal gøre ting, du ikke er vild med. Fx – mandag til dagligvarebutikken; tirsdag besøg bedstemor; onsdage gå på biblioteket, torsdage må du få en brownie, fredage betale regninger. Gør alt hvad du kan for at støtte dig selv i at have et dagligt anker. Illustrerer det på vægkalender, evt. collage eller brug en online version med påmindelser. Støt dig selv, som du ville støtte dit voksne barn, der var ramt af krise.

Tænk på, at de kun virker ikke, hvis du udfører dem. Ret simpelt.

 

5. Nedskriv dine mål
Vores mål er ikke det samme som drømme – mål skal være fuldt opnåelige, men ikke så lette, at du ikke behøver at arbejde hårdt for at nå dem. Det er det arbejde, der gør dem umagen værd – præstationen er alt. Der er mange ting jeg kun har opnået fordi jeg har et mål, ellers havde jeg bare ladet mig styre af en umiddelbar tilstand. Skrive dem ned, det tvinger dig til at give dem ord og ord give dine mål magt. Ved at give dine mål magt, er du i stand til at se potentialet, når et mål er opnået. Planlæg dem – find ud af hvad du skal gøre for at opnå dem og sig: “Wow, jeg klarede det.” Gør hvad der skal gøres for at nå dit mål.

 

6. Læg din mobil væk
Ofte skaber mobilen drama for os end vi har brug for. Ligesom det er nemt at blive afhængig af sociale medier. Du behøver ikke være tilsluttet alle, hver dag. I hvert fald ikke efter arbejdet. Lettelsen vil forvirre dig. Du vil huske, hvordan det var at have samtaler, mens du kigger på andres ansigt. Nyd stilheden. Du kan endda finde den fred, du har brug for til at tænke, til at genvinde din vilje til at overleve. Eller bare for at undgå stress.

Hvad med en gåtur uden at tage telefonen med dig. Det giver fred og er et perfekt pusterum. Måske dit favorit tip, og den, der er sværest at opnå. Interessant, om det også virker godt for dig.

 

7. Planlæg det meste inden klokken 14.00
Du vil blive overrasket over, hvor meget du kan få gjort, hvis du planlægger dine gøremål før frokost, før dagen ’har taget dig’. Undgå at planlægge møder eller aftaler sent på dagen. Ofte er det en misforståelse, at vi tror eftermiddag er vores primære tid. Vi er ofte træge og måske endda deprimeret efter frokost, endnu mere, hvis du springer over frokost eller arbejder igennem det. Vores organer og sind er bedst, når de er fuldt udhvilede, ikke når de er blevet slået ned i løbet af dagen. Undgå så meget som muligt at være hjemmefra om aftenen. Overvej den gave du giver til dig selv – at din fridag faktisk er fri, fra tid til anden. Du har brug for at genoplade og revitalisere. Gid det dig selv.

 

8. Tale venligt

At tale godt med nogen kan betyde al verden for dem – det er aldrig til at vide. Nu handler det om dig – det handler om at komme igennem din krise. At tale godt om og med andre blødgør dit eget indre og din ydre skal. Den som vi især bygger, når vi vil beskytte os selv. Jeg har i årenes oplevet at venlighed kommer ti fold tilbage og kan være lige den redning du har brug for, for at komme igennem dagen.

 

9. Hold ‘ferie’

At tage en pause, en reel pause fra din dagligdag, er gavnlig for din mentale og fysiske sundhed. Du behøver ikke tage til et eksotisk sted langt væk. Du kan vælge at blive hjemme og gennemføre et enkelt og vitaliserende projekt. Det kan være at anlægge en blomsterhave, på altanen eller i din vindueskarm. Det kan være en hel væg, fyldt med billeder af dit yndlingssymbol, solen, havet eller sommerfugle. En ung pige med angst havde så meget præstationsangst, hun kunne besvime. Når hun erindrede sig sit sommerfuglebillede derhjemme, beroligede det hende så meget at hun kunne gennemføre en fremlæggelse. Det at skabe gode, sjove og nye minder, er noget du kan kigge på når du har brug for at revitalisere dig.

 

10. Pas på dig selv, før du tager vare på andre
Det er meget svært for mange af os at prioritere os selv først. Det er afgørende at du først tager din iltmaske på. Hvis du ikke tager vare på dig, hvem vil? Når en krise vækker dig, eller falder ned i dit skød, vil du være bedre til at tackle det, hvis du tager dig af dig selv. Du kan ikke fuldt ud give til andre, hvis du ikke har taget vare på dig selv.

 

11. Frigiv angst
Gør noget, der hjælper dig med at frigøre angst, før den begynder at køre med dig. Det kan være at skrive hver dag. For mange er det den største enkle ting de har gjort både for det personlige velbefindende og for karrieren. Du vil finde ud af meget om dig selv ved at skrive og forfølge bestemte tankegange. Du kan også tagen en anden ting op, der hjælper dig med at blive bedre til at fokusere. Fx en ny færdighed som power walking, yoga eller kajakroning. Vælg en aktivitet, der får dig til at fokusere grundigt og hjælper dig med at give slip på spændinger og begyndende angst. Sørg for at du får nok søvn.

 

12. Skab din vision

Dette er et lille trick flere efterfølgende har implementeret i deres liv, som oprindelig skulle hjælpe dem ud af en stor personlig krise. Det kan være en skilsmisse, fyring eller erkendelse af en barsk fortid, vi ikke på forhånd ved, hvordan vi skal klare os igennem. Lav din historie, dit visionboard, eller script om, hvad fremtiden vil bringe, en måde at forestille dig det, du drømmer om vil ske. Beslut hvad hovedpersonen i dit liv skal opnå. Det kan være et eksamensbevis i hånden. Uanset hvad der sker i historien så forsæt med at se dig selv stå med diplomet i hånden. Selv om det tager flere år, så forsæt med at realisere det, du drømmer om.  

 

Livet er en afbalanceringslov
Du står på hovedet, Du leverer og du opofrer dig. Det handler om at opnå balancen, så du kan afbalancere gevinsten. Uanset hvad du gør, er den bedste afstressning at huske at leve, elske og grine så meget som muligt.

 

Hvorfor gå at have det dårligt i flere år, når du allerede nu kan arbejde dig ud af krisen?

 

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *