Sorg er normalt efter et traume

Sorg er normalt efter et traume

Hvorvidt en traumatisk begivenhed på det ydre ser mere eller mindre alvorlig ud er det afgørende, at du hurtigst muligt oplever følelsen af sikkerhed.

Den naturlige reaktion på dette tab er sorg. Ligesom mennesker, der har mistet en elsket, går traume-overlevende gennem en sorgproces. Du finder det lettere at klare, hvis du vender dig mod andre for at få hjælp og tage vare på dig selv.

Råd til Traume overlevelse – kom ovenpå igen.

Tip 1: Bevæg dig

Traume forstyrrer din krops naturlige ligevægt, og kan sætte dig i en frys-tilstand af hyperarousal og frygt. Som om dit nervesystem sætter sig “fast”. Ud over at adrenalinen brænder og frigiver endorfiner, kan motion og bevægelse rent faktisk hjælpe dit nervesystem til at blive “frisat”.

Prøv at være aktiv i 30 minutter, eller mere, de fleste dage. Eller hvis det er lettere, er tre 10 minutters øvelser om dagen lige så gode. Øvelser der er rytmiske og engagerer både dine arme og ben – som at gå, løbe, svømme, basketball eller endda dans. I stedet for at fokusere på dine tanker eller distrahere dig selv mens du træner, fokusér virkelig på din krop og hvordan det føles, at du bevæger dig. Læg mærke til følelsen af dine fødder, der rammer jorden, eller din rytmiske vejrtrækning, eller følelsen af vind på din hud. Klatring, boksning, vægttræning eller kampsport kan gøre det nemmere.

Tip 2: Isoler dig ikke

Efter et traume kan du måske trække sig fra andre, men isolering gør kun tingene værre. Kontakt til andre ansigt til ansigt hjælper dig med at helbrede, så gør en indsats for at bevare dine relationer og undgå at isolere dig.

Vær forsigtig med at tale om traumer. Kontakt til andre behøver ikke at betyde at du skal tale om dine traumer. Faktisk aktiverer det for meget ubehag og uro. Komfort kommer fra at være engageret og accepteret af andre.

Bed om støtte. Det betyder ikke, at du skal tale om selve traumet. Det vigtigste er, at du har nogen at dele dine følelser med ansigt til ansigt, nogen der vil lytte opmærksomt uden at dømme dig. Henvend dig til et betroet familiemedlem, ven, rådgiver eller præst.

Deltag i sociale aktiviteter, selvom du ikke har lyst til det. Gør “normale” ting med andre, ting der ikke har noget at gøre med den traumatiske oplevelse.

Deltag i en støttegruppe for traumeoverlevende. At være sammen med andre, der står over for de samme problemer, kan hjælpe med at reducere din følelse af isolation og høre, hvordan andre klare kan hjælpe med at inspirere dig i dit eget opsving.

Få nye venner. Hvis du bor alene eller langt fra familie og venner, er det vigtigt at komme ud og få nye venner. Bliv medlem af en forening, hvor du møder andre med lignende interesser, eller ræk ud efter naboer eller arbejdskollegaer.

Tip 3: Selvreguler dit nervesystem

Ligegyldigt hvor ængstelig eller ude af kontrol du føler dig, er det vigtigt at vide, at du kan ændre dit arousal / opvågningssystem og få ro på dig selv. Ikke alene vil det hjælpe med at lindre din angst, men det vil også skabe en større følelse af kontrol.

Mindful vejrtrækning. Hvis du føler dig desorienteret, forvirret eller ked af det, er en hurtig måde at berolige dig selv på ved at tænke vejret. På ca. 60 vejrtrækninger fokuserer du din opmærksomhed på hver udånding.

Sanse input. Er der et bestemt syn, lugt eller smag, der gør at du hurtigt føler dig rolig? Eller måske at ae et dyr eller lytter til musik virker for at berolige dig hurtigt? Alle reagerer forskelligt på sensoriske, så eksperimenter for at finde det, der virker bedst for dig.

Forbliv ’nede på jorden’ For at opleve dig mere tilstede og groundet, kan det at sidde på en stol, hjælpe dig. Føl dine fødder på jorden og ryggen mod stolen. Kig rundt omkring dig og vælg seks genstande, der har rød eller blå i dem. Bemærk hvordan din vejrtrækning bliver dybere og roligere.

Tillad dig selv at føle, hvad du føler, når du føler det.  Godkend dine følelser om traumerne, når de opstår og accepterer dem. Giv så slip igen ved at vælge én af ovenstående forslag.

Tip 4: Pas på dit helbred

Det er sandt: at have en sund krop kan øge din evne til at klare stresset af traumer.

Få søvn. Efter en traumatisk oplevelse kan bekymring eller frygt forstyrre dit søvnmønster. Men manglende søvn kan forværre dine traume-symptomer og gøre det sværere at bevare din følelsesmæssige balance. Gå i seng og stå op på samme tid hver dag og sig efter 7 til 9 timers søvn hver nat.

Undgå alkohol og stoffer. Deres brug kan forværre dine traume-symptomer og øge følelser af depression, angst og isolation.

Spis en velafbalanceret kost. At spise små velafbalancerede måltider dagen igennem hjælper dig med at holde din energi op og minimere humørsvingninger. Undgå sukkerholdige og stegte fødevarer og spis masser af omega-3 fedtstoffer – som laks, valnødder, sojabønner og hørfrø – for at give dit humør et løft.

Reducere stress. Prøv afslapningsteknikker som meditation -start med max 10 min. -, yoga eller dybe vejrtrækninger. Planlæg tid til aktiviteter, der bringer dig glæde som favorithobbyer.

Hvornår skal du søge professionel hjælp?

At genoprette dit nervesystem efter et traume tager tid, og alle heler i hver deres eget tempo. Men hvis måneder er gået, og dine symptomer ikke stopper, kan du få brug for professionel hjælp fra en traumeekspert.

Søg hjælp til traumer, hvis du er:

 • Har problemer med at arbejde hjemme eller arbejde
 • Lidelse fra alvorlig frygt, angst eller depression
 • Ikke kan danne tætte, tilfredsstillende forhold
 • Oplever skræmmende minder, mareridt eller flashbacks
 • Undgår flere og flere ting, der minder dig om traumer
 • Følelsesmæssigt følelsesløs og afkoblet fra andre
 • Brug af alkohol eller stoffer til at føle sig bedre

 

Finde en traume specialist

At arbejde gennem traumer kan være skræmmende, smertefuldt og potentielt re-traumatiserende, så dette helbredende arbejde udføres bedst ved hjælp af en erfaren traume specialist. Det er vigtigt, at den terapeut, du vælger, har erfaring med at behandle traume. Men kvaliteten af forholdet til din terapeut er lige så vigtigt. Vælg en traumespecialist, du har det godt med. Hvis du ikke føler dig sikker, respekteret eller forstået, skal du finde en anden terapeut.

Spørge dig selv:

 • Har du det godt med at diskutere dine problemer med terapeuten?
 • Syntes du, at terapeuten forstod, hvad du talte om?
 • Blev dine bekymringer taget alvorligt, eller blev de minimeret eller negligeret?
 • Blev du behandlet med medfølelse og respekt?
 • Tror du på, at du kan komme til at stole på terapeuten?

 

Behandling for traume

For at kunne helbrede fra fysisk og følelsesmæssigt traume lærer du stille og roligt at regulere stærke følelser og genopbygge din evne at stole på andre mennesker.

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *