5 måder at gøre enhver krise til en succesfuld mulighed

SKAL JEG VÆLGE EN TERAPEUT ELLER COACH?

Mange er usikre på, hvad forskellen egentlig er på en coach og terapeut, og hvornår de skal vælge hvem. Her er nogle af forskellene mellem livs coaching og terapi og en grundlæggende vejledning for, hvornår hver tjeneste er passende.

DEFINITION AF UDTRYK

Terapi, kan være en længere proces, hvor en klient arbejder med at diagnosticere og løse problematiske overbevisninger, adfærd, forholdsproblemer, følelser og nogle gange fysiske reaktioner. Tanken bag terapi er at fokusere på tidligere traumer og problemer for at ændre selvdestruktive vaner, reparere og forbedre relationer og arbejde gennem smertefulde følelser. I denne forstand fokuserer terapi på fortiden og på introspektion og analyse.

Forskellen mellem en coach og terapeut er, at en coach sætter klienter op med en proces, der kan være lang eller kortvarig, i stedet for regelmæssige sessioner. I livet coaching arbejder en klient med en coach, for at præcisere mål og identificere hindringer og problematiske adfærd for at skabe handlingsplaner for at opnå ønskede resultater. Processen med coaching tager FokusPersonen nuværende situation som en acceptabel neutral grund og er mere handlingsorienterer fra, hvor FokusPersonen starter og fremad.

LIGHEDER OG FORSKELLE MELLEM COACHES OG TERAPEUTER

Grundlæggende i coaching er, hvad der skelner det fra terapi. En coach diagnosticerer ikke, mens terapeuter kan bestemme ubalancer, så de kan behandles klinisk. Terapeuter kan se på klientens fortid som et redskab til at forstå, og for at kunne slippe fortiden, nutidens adfærd, mens en coach blot identificerer og beskriver aktuel problematisk adfærd, så klienten kan arbejde for at ændre dem. Med andre ord fokuserer terapeuter på hvilke adfærdsmønstre der forekommer, og coachen arbejder på “hvordan” for at arbejde hen imod et mål.

Når man ser på en coach vs en terapeuts praksis, er det vigtigt at vide, at terapeuter hjælper klienten med at udforske og forstå deres ubevidste sind. Deres mål i denne udforskning er dyb forståelse, så de ved, hvad det er nødvendigt, hvad de arbejder på at frisætte. En coach fokuserer på resultater og handlinger. Deres mål kan måles med nøgleindikatorer og specifikke adfærdsmæssige udfald og mål.

Terapi og livs coaching deler visse træk og mål. Men om du vælger at arbejde med en coach eller terapeut, arbejder begge for at gøre det muligt for personen at skabe positive ændringer i deres liv og blive mere produktive. Mens terapeuter diagnosticerer og behandler fra et sundhedsperspektiv, er ikke alle terapi klienter syge. Mange sunde mennesker søger hjælp både fra terapeuter og coaches. Terapeuter kan til tider arbejde med specifikke resultater i tankerne, såsom standsning af en bestemt problematisk adfærd.

På trods af lejlighedsvise overlappende områder i terapi og coacing, er deres måde at arbejde med processerne på forskelligt.

 

SKAL JEG SØGE EN TERAPEUT ELLER EN COACH?

Naturligvis er beslutningen om at opsøge en terapeut eller en coach en meget personlig begrundet beslutning. Det kan hjælpe at forestille sig at du skal blive klar til at klatre op på et bjerg. Du kan enten ansætte en ekspert sherpa og guide til din ekspedition eller en læge. Hvem skal du vælge?

Hvis du har fysisk ubehag eller er i fare, hvis du selv forsøgte at klatre, ville en sherpa og guide ikke gøre dig noget godt. Du skal grundlæggende have et niveau af godt helbred, før du kan klatre overhovedet. Du skal altså muligvis se lægen, før du prøver noget, der udfordrer dig i den grad. Men hvis du er sund og bare har brug for nogen til at hjælpe dig med at klatre strategien, bære noget af lasten og finde den bedste vej, er sherpaen og guiden det bedste valg.

I dette eksempel er terapeuten lægen. Han eller hun får dig godt nok til at tage store udfordringer i dit liv ved at udforske dit mentale og følelsesmæssige velvære. Coachen er sherpaen og guiden. Han eller hun har en ekspertviden om din klatring og kan hjælpe dig med at nå toppen.

 

En coach ville være i stand til at tilbyde vejledning ved:

 • Afklare og opnå personlige og professionelle mål
 • Oprettelse af forretningsplaner
 • Arbejder for at forbedre kommunikationsevner
 • At opnå økonomisk uafhængighed og sikkerhed
 • At opnå en balance mellem arbejde og liv
 • Starte en ny virksomhed eller vokse en nuværende forretning

 

En terapeut på den anden side, fokuserer deres samtale på måder at:

 • Gendanne dig og opløse stress på nervesystem fra tidligere traumer
 • Udforsk, hvorfor relationer (forretning eller personlige) er ødelæggende
 • Arbejde dig ud af depression eller angst, der påvirker din evne til at fungere hjemme eller på arbejde
 • Overleve en skilsmisse eller tab af en elsket
 • Styrke din Jeg-følelse

 

Selv om coaches og terapeuter lejlighedsvis hjælper kunder med lignende problemer, er deres arbejde ikke det samme. For at få den rigtige form for faglig ekspertise, er det afgørende at vide, hvilken slags vejledning, der tjener dig bedst.

Uanset hvad er det afgørende du får hjælp til at være motiveret og inspirerer til at opnå mere, end du tror er muligt.

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *