Fyret – undgå de 7 trin, og kom ovenpå.

Saboterer du dig selv?

”Du er fyret!” Det er i sig selv et chok og vil ofte føles som en afvisning. Den økonomiske del er i sig selv en udfordring, men de psykologiske påvirkninger ved en fyring kan være svære at håndtere. For det første har rigdom og status altid været magtens symboler. Derfor kan tabet af et job ofte opleves som et tab af magt. Især for dem, der forbinder deres job med magt på andre områder, som i familien og i sociale kredse.

For det andet ser mange mennesker deres karriere som en del af deres selvforståelse og identitet. For disse personer er fyringen lig med et tab af identitet. Tabet af et job, kan også føre til en stærk følelse af skyld. Skyld over ikke at være i stand til at sørge for ens kære eller skyld over at bringe stress og usikkerhed ind i deres liv.

Desuden er det normalt at det aktivere indre stress, fordi du bliver bombarderet med en masse uafklarede tanker. Endelig kan depression også være en reaktion på tab af arbejdspladsen, og depression kan føre til en lang række andre problemer.

Selv om alle disse følelser er helt normale, kan de også være selvdestruktive i den forstand, at det har en dramatisk indvirkning på den fyrede. Det kan have en stærk indflydelse på vores tænkning og adfærd. Hvis opfattelsen forbliver negativ, er sandsynligheden for et positivt resultat derfor væsentligt mindre. Derfor kan det være vigtigt at skabe bevidst modvægt med et optimistisk perspektiv, f.eks. med holdningen

 

Når en dør lukker, åbner en anden.

 

For at undgå at blive suget ned af stress og den negativitet, der almindeligvis opleves efter at være fyret, er her syv ting, du bør forsøge at undgå.

1.Undgå panik. Vær særdeles opmærksom på, hvilke tanker du omgiver dig med. Find positive citater som ovenstående. Fordi panik kun gør situationen værre. Du kan ikke foretage gode valg, mens du er i panik og gode muligheder kan gå tabt i panikperioden.

 

  1. Undgå isolering. Et såret dyr står gerne for sig selv for at slikke sine sår, og nogle mennesker vender tilbage til dette instinktive træk, når de er følelsesmæssigt oprørt eller beskadiget. Selv om reaktionen er menneskelig, så begræns handlingen. Selv om du giver dig tid til at reflektere over fortiden og opdager nye retninger for fremtiden, er det vigtigt, at det ikke sker på bekostning af familie, venner og kolleger, som ikke alene kan yde støtte, men også komme med ideer til og fremtidige jobmuligheder gennem deres netværk af venner og kolleger.

 

  1. Undgå at lade negative følelser overvælde dig.Selvom du ikke nødvendigvis skal have negative følelser, er det vigtigt, at du tillader dem at vise sig. Det er meget forståeligt og en sund reaktion. Vrede, bitterhed og tristhed er alle almindelige følelser oplevet efter at være fyret. Registrer at de er der, at du det kan du sagtens forstå på en omsorgsfuld måde. Og lade dem så flyver væk igen som sommerfugle. Følelser er budbringere, som vinden der kommer og går. Beslut dig hellere for at bruge din værdifuld energi på at finde andre muligheder.

 

  1. Undgå et rigidt mindset. Selv om du måske ikke tror, at et midlertidigt job ikke er sliddet værd, hvis pengene mangler, så kan et midlertidigt job være nødvendigt plus. Hvem ved om midlertidige muligheder åbner dørene for permanente.

 

Det er ofte godt at tænke uden for boksen. Vi mennesker er komfortable med det, vi ved og har gjort før. Når en ny mulighed viser sig, så afvej om det vil være godt for dig at vove dig ind i ukendt territorium, selvom det først gør dig nervøs.

Du ved ikke, hvor rejsen kan føre dig hen, medmindre du starter hen ad stien.

 

  1. Undgå “hvad hvis.” Selv om det er et resultat af den utryghed fyringen har startet i dig, så overvej om, “hvad hvis” gør noget godt for dig. For det er umuligt at svare på. Hvis pengene ikke er et problem lige nu, så har du mulighed for at fokusere på nye gode oplevelser såsom relationer, efteruddannelse eller nye aktiviteter. Hvis penge er kritisk, så fokuser på fremtiden ved at udforske andre karrieremuligheder eller en karriereændring. Jobafslutninger kan også give mulighed for at styrke din selvidentitet gennem introspektion.Tag dig tid til at revurdere dine livsmål. Det er en ekstraordinær chance for at åbne døren til næste kapitel i dit liv.

 

  1. Undgå sløvhed og inaktivitet. Det er nemt at blive inaktiv, når du føler dig deprimeret, men modstå det træk. Gør alt for at vedligeholde eller starte en slags træningsprogram eller fysisk aktivitet. Det er også den bedste måde at undgå at stressen tager over. Ikke alene vil dette give mulighed for at distrahere fra negativ tænkning, det har også positive fysiske effekter, og selv om det kan virke kontraintuitivt, øger øvelsen normalt mere energi i en person, som kan være nyttig, når man søger efter nye jobmuligheder.

 

  1. Undgå at gå alene med det. Hvis ingen af disse ideer virker, og negativiteten begynder at blive alt for tidskrævende, og det at åbne for familie eller nære venner er svært, kan det i nogle tilfælde være afgørende at få psykologisk hjælp.

 

For de fleste er fyring en begivenhed i et ellers produktivt liv. At se det som mere end, hvad det er for en kort periode efter at være blevet fyret, kan sabotere dine chancer for at opdage nye muligheder. Du er meget mere end dit arbejde. Hvis du bruger dine lidenskaber til at guide dig og dine styrker for at starte en ny rejse, er der ingen at fortælle, hvor vejen kan føre.

 

[x_blockquote type=”left”]Husk, når en dør lukker, åbner der sig en ny dør. Hvad skal der være inde i det nye rum?[/x_blockquote]

 

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *