5 grunde til at modstå terapi - 4 grunde til du ikke burde.

5 grunde til at modstå terapi – 4 grunde til du ikke burde.

Det kræver investering, men overvej omkostningerne ved at gøre ingenting.

Jeg har i flere år snakket med tusindvis, der er tvivlsomme omkring terapi, også selv om de har en sundheds forsikring og får det betalt. Typisk har de gået i årevis med problemet og søger først hjælp, når det hele er kollapset. Nu har de stress, angst eller depression, som er lige ved at nedlægge dem. Så hvad er egentlig det, der er så farligt, at de tillader sig selv at blive kørt psykisk ned, frem for at få hjælp, før det bliver er for slemt?

Det er tankevækkende, at mange er villige til at bruge tusindvis af kroner årligt på nyt tøj, gadgets, eller det nyeste tv-apparat på markedet. Og alligevel er mange stadig meget tilbageholdende med at bruge penge på coaching eller terapi.

Hvorfor? Efter alt, folk ønsker at være lykkelig. De ønsker at nå deres mål. De ønsker at kæmpe mindre, at bekymre sig mindre, stresse mindre og i stedet have mere Indre ro, opleve mere fred og tilfredshed på alle livets områder. At få en coach eller terapeut kan hjælpe med at få alt det opfyldt.

Så hvorfor er så mange mennesker så tilbageholdende med at “investere” i sig selv? At komme i gang med det liv de drømmer om.

Her er 5 teorier:

1.Vi ønsker ikke at møde vores følelser.

Dette er uheldigt, men også helt forståeligt. For eksempel, hvis du er sørgende, i skilsmisse, eller vil bryde op, er det ”nemmere” at købe et nyt sæt tøj, end at beskrive din skam, frygt eller angst til en totalt fremmed.

Nogle mennesker er bekymrede for, at hvis de “kigger ind- ad”, fortæller hvad de føler, at så vil det “frigøre” noget farligt og uhåndterligt. Klienter har sagt til mig, “Hvis jeg begynder at græde, tror jeg ikke, jeg nogensinde vil være i stand til at stoppe.” Denne frygt kan hæmme folk fra at søge hjælp. De vil bare ikke “gå der.”

2. Vi ønsker en “hurtig løsning”.

Terapi og coaching er kraftfulde processer, men arbejdet sker sjældent natten over. Begge tilgange kræver, at du dukker op og “gør arbejdet” – for en periode på uger eller måneder. Der er ingen mirakelbalsam, når det kommer til følelsesmæssigt velvære. Fra forbrugernes synspunkt kan engagement og dedikation til følelsesmæssig helbredelse over tid ikke en ny vare eller tablet, der kan sendes til din dør om to dage eller mindre. Vi har en tendens til at kræve en “hurtig løsning”, og det er ikke noget, som (god) terapi eller coaching kan love.

3. Vi føler, at investere i vores lykke er “lunefuld”.

Nogle mennesker lærer i en tidlig alder, at forfølge lykke er lunefuld eller endog egoistisk. Disse lektioner kan blive dybt indblandet. Jeg har hørt folk sige ting som: “Jeg fortjener ikke at bruge penge på dette. Det ville være fjollet. “Men den samme person kan tilbringe hundredvis af dollars på en koncertbillet eller en luksusrejse – noget der giver en øjeblikkelig, men flygtig følelse af nydelse. Egentlig mærkeligt…? Det er blevet acceptabelt i vores kultur at investere tungt i vores underholdning – men mindre i personlig vækst og helbredelse, som vi dagligt er så afhængige af.

4. Vi skammer os over at søge hjælp.

Mange mennesker skammer sig over at have “problemer”,  ikke mindst skammer de sig over at søge hjælp. Jeg hører ofte ting som: “Jeg er læge, jeg burde have min sammen… ”; “Jeg er voksen, ikke barn, jeg burde ikke kæmpe med det her mere …”; eller “jeg er administrerende direktør i et firma, jeg har mange mennesker, jeg har en ph.d.-jeg skulle være i stand til at finde ud af, hvordan man holder op med at overspise!”

Sandheden er, at alle – ligegyldigt hvor moden, dygtig eller uddannet – har brug for hjælp fra tid til anden. Men at investere i den hjælp kan være følelsesmæssigt vanskelig. Nogle af os føler, at det at søge hjælp betyder, at vi er svage, dovne eller en fiasko – ingen af dem er sande. Desværre afskrækker den indbilde frygt for social stigmatisering, der er forbundet med terapi og coaching nogle mennesker i at få hjælp.

5. Vi tror ikke, at det vil “nytte noget”.

Frem for ovenstående problemstillinger, er dette barrieren for mange mennesker. En mand eller kvinde kan besøge min hjemmeside – eller en andens – og tænke: “Nå, det er godt, det lyder godt. Men vil coaching, terapi, faktisk virke for mig? Er det garanteret? Hvordan kan jeg være sikker på, at det er pengene værd? “

Når du bestiller en gadget på Amazon, kan du være 100% sikker på, at du modtager dit produkt – eller får dine penge tilbage. Når du bestiller et stykke ostekage fra dit yndlingsbageri, kan du være næsten så sikker på, at det vil være lækkert og midlertidigt få dig til at føle dig glad. Når du investerer i terapi eller coaching, er der på den anden side meget mindre sikkerhed. Du køber ikke en snack eller et produkt; du investerer i en indbyrdes afhængig proces, og for at den skal “virke” skal du gøre din del lige så meget som den specialist du har ansat. Investering i personlig vækst kan føles langt mere kompleks og nuanceret, og mindre sikkert end at købe ting.

Hvis du vil ændre dit liv, og du er nysgerrig på terapi eller coaching, men er tøvende, hvad kan du lære af alt dette?

Tag et øjeblik til at selvreflektere.

Hvilken frygt, tvivl, stigmatisering eller forstyrrelser fordrer din modvilje? Tænk på, hvad der holder dig tilbage, og hvorfor.

Overvej “omkostningerne” ved at gøre ingenting.

Hvor vil du være to eller tre år fra nu, hvis du fortsætter med at gentage de samme mønstre, der gør dig ulykkelig i dag?

Hvad er “omkostningerne” ved manglende handling eller ved at blive ved med at sidde fast?

Desværre kan den være ret høj. Den høje pris hører jeg dagligt fortalt af mennesker, der i årevis har levet i psykisk smerte og kun har fået det værre. Livet er lige nu. Jeg mødte en klog kvinde, da jeg var i 20’erne og hendes ord om:

“Hvorfor vil du gå med det problem i årevis, når du kan få hjælp nu?”.

Skal din holdning justeres? 

Har du brug for at ændre, hvordan du ser investering i din lykke, sundhed og trivsel? Kan du virkelig sætte pris på din indre fred og lykke eller din families velbefindende? Hvad er dit helbred “værd” for dig?

Giv dig selv tilladelse.

Der er intet “forkert” i at behandle dig selv med smukke ting og oplevelser: Nyde et skønt måltid på din yndlingsrestaurant, nyde en ferie ved søen, eller forkæle dig selv med en fabelagtig frisure.

Spørg dig selv om, har jeg den rette balance mellem de erfaringer, der er flygtige og dem der varer hele livet? Den transformation, du kan skabe gennem terapi eller coaching, er én af dem der varer hele livet.

God, kærlig og vedvarende rejse hjem til dig.

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *