Ja, stress kan forårsage du besvimer

Ja, stress kan forårsage du besvimer

Jeg har flere gange snakket med folk, der besvimer forårsaget af følelsesmæssig stress.

Senest i forgårs snakkede jeg med en ung kvindelig leder, der hyppigt besvimer. Hun ved selv det skyldes følelsesmæssigt pres efter at have afsløret en direktør i bedrageri. Hvad er det egentlig der forårsager en så voldsom reaktion, at vi besvimer? Det kan du læse mere om her, for en god ordens skyld, sørg for at kontakte egen læge, hvis du har jævnlige symptomer. For at være sikker på, at det ikke er andet end, hvad der kaldes synkope.

 

Du er overvældet af følelser

Det kan virke ret alarmerende at besvime, men varer normalt kort tid. Ofte ikke mere end et minut eller to. Omgivelserne skal selvfølgelig sikre sig, at den person, der er besvimet, trækker vejret, at deres farve vender tilbage til den normale.

 

Omkring 50% af befolkningen oplever synkope – se nedenfor for definitionen – så det er vigtigt at kende årsagerne, symptomerne.

 

Hvad er en synkope?

Det medicinske udtryk for besvimelse forårsaget af et pludseligt fald i blodforsyningen – og ilt – til din hjerne er synkope. Der er forskellige typer synkope, men disse er nogle af de mest almindelige.

Reflekssyncope er, når dit autonome nervesystem (som styrer din puls og blodtryk), har en midlertidig fejl. Når dette sker, stopper nerverne, som styrer blodkarret og derfor holder blodtrykniveauet kort op med at virke. Resultatet er, at dit blodtryk falder. Dette kan så betyde, at din vagus nerve, som styrer din puls, får din puls til at falde. Denne tilstand kaldes bradykardi.

 

Resultatet er, at dit blodtryk eller din puls eller begge dele kan falde dramatisk. Som følge heraf ophører din hjerne og andre organer pludselig med at få deres normale mængde blod, ilt og andre vigtige elementer.

 

Fælles udløsere til at besvime

Når dette sker, kan det få dig til at føle dig meget svimmel, og få de blackouts vi kender som besvimelse. Der er kendte triggere – følelsesmæssig stress, smerte, at være i skræmmende eller ubehagelig situation, at være for varm, og at se blod kan alle forårsage besvimelse.

Andre former for besvimelse omfatter situationsmæssige synkope. Dette kan ske, når normale daglige situationer, såsom grin, hoste eller nysen, forårsager pludselige ekstra krav til dit autonome nervesystem.

 

Trines historie

Trine som jeg indleder med, er blevet undersøgt af lægerne, og der er ikke fundet nogen fysiologiske ubalancer. Hun er med andre ord sund og rask.

Vi finder sammen ud af, hvordan omgivelserne har været så truende, at reaktionen er frygt og derfor giver mening for hende. Oven i at opleve sig voldsom truet, har hun som leder været overbelastet gennem længere tid.

 

Hvad kan du gøre, når du begynder at blive svimmel?

Medens vi snakker om det, får hun forstadiet til besvimelse. Vi har derfor mulighed for at undersøg, hvad der sker. Hun fortæller om prikken i fingrene og arme.

 

Jeg guider hende til at fokusere på, at genskabe tryghed. Herunder at blive bevidst om tyngdepunktet i benene. Det betyder, at svimmelhedssymptomerne igen forsvinder. Og hun vender tilbage til en normal tilstand.

Vi snakker om, hvordan hun kan minimere den frygt, hun oplever er hendes virkelighed.

For at hun fremover kan forebygge et anfald.

 

Det er sjældent at vi besvimer pga følelsesmæssig stress, mange genkender dog svimmelhed. Lyt til de signaler, der fortæller dig at du har behov for at afstresse. Det kan du læse mere i tidligere blog.

Re: SV: prisliste

Re: “kontakt mig” tekst

Re: hold beskrivelse

Re: Hmmm

Re: Hmmm

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *