Dans dig glad – ud af angsten

Dans dig glad – ud af angsten

I går var jeg til danse fest og atter engang må jeg dagen derpå konstatere de fantastiske eftervirkninger. Glæde og overskud. I går skrev jeg om social angst. Det fik mig til at læse om, hvad andre kan dokumentere om dansens virkning på mennesket. Fokus i denne blog er de terapeutiske virkninger dans har.

 

Dans dig ud af angst

Jeg kan hurtigt konstatere, at dans er en af de en største modvægt til stress, angst eller depression. Det er også første gang jeg anbefaler selvmedicinering. Dans! Fordi de terapeutiske virkninger er så stærke og alligevel blide, men individuelt doseret.

Hør, hvad den overvægtige Whitney Thore kendt fra tv-showet “My Big Fat Fabulous Life” fortæller: Efter en polycystisk ovariesyndrom, havde hun taget 50 kg på og hun fandt det svært at acceptere sin større krop. Et breakup toppede den følelsesmæssige frustration. Frustreret og ude af stand til at finde fred, sætter hun musik på og begynder at danse.

“Jeg var alene i lejligheden med mig selv, og jeg lukkede øjnene og lod naturligt min krop bevæge sig som den ønskede, hvilket jeg ikke havde gjort i over et årti. Og da jeg begynder at bevæge mig , bare svajende, senere flytter jeg mig mere og mere. Og inden for få minutter græd jeg bare. ”

Den kombination af musik og bevægelse, har både lindrende og uskadelig påvirkning. Og når dans får kroppen til at slappe af er den terapeutiske effekt at angsten forsvinder.

 

Musik, dans og lykke

Videnskaben er enig om, at der sker -se 2014-undersøgelse – positive ændringer i humøret på rekreative dansere. Deltagerne havde højere energiniveauer og var mindre spændte sammenlignet med konkurrencedansere, der havde stressniveauer svarende til andre konkurrencedygtige atleter. Oveni udløse det frigivelsen af endorfiner, som øger dit humør.

 

Slip tankerne fri

Det fantastiske er, at tankemylder forsvinder under dansen. Der er færre tanker, der løber af med én. Når du lader kroppen hengive sig til musikken, slapper den af.

 

Dans dig til selvtillid

En anden undersøgelse viser, at hos voksne kvinder har en regelmæssig danseklasse positivt påvirket deres mentale sundhed. Undersøgelsen fra American Medical Association fandt, at unge piger har flere positive tanker og føler mere tillid efter dans. De rapporter om bedre følelser og sundhed efter at have deltaget i strukturerede dansekurser, der fokuser på at nyde bevægelse frem for perfektion og ydeevne.

 

Dans…

Når vi er utrygge, angst og bange, spænder vi i kroppen. Når vi afspænder kroppen, påvirker det hjernen, der tænker på glæde, håb og frihed. Derfor er blid bevægelse, det bedste du kan gøre med stor terapeutisk effekt. Sæt din yndlingsmusik på og dans.

 

Som Whitney Thore siger, dans tvinger dig til at føle dine muskler, knogler og led, “og at komme i kontakt med din krop på den måde er det første skridt til enhver form for fysisk kondition.”

Og hjem til dig.

 

 

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *