Krise

15 Tegn på høj følsomhed i relationer

Er du yderst følsom i forhold?

Eller kender du nogen, der er yderst følsommme? Det er ikke kun en belastning for dig selv, men også for omgivelserne. Af og til reflekterer jeg over, om det er hvad chefer hentyder til, når de efterlyser en robust medarbejder.

Hvad er høj følsomhed?

Det kan defineres som akutte fysiske, mentale og følelsesmæssige reaktioner på eksterne (sociale, miljømæssige) eller interne (intra-personlige) stimuli. Selv om der er mange positive egenskaber ved at være følsomme i relationer, såsom større evne til at lytte og bekræfte, større empati og intuitivitet og bedre forståelse af andres ønsker og behov, vil jeg her fokusere på de aspekter af høj følsomhed i forhold, der er negative for din sundhed, lykke og trivsel.

Det er jo dig, der skal have det gode liv – Jeg har hørt følsomme person fortælle, at det både er “en velsignelse og en forbandelse. Dette gælder især i interpersonelle situationer. Måske kan du genkende et par – det kan vi vist alle. Hvis du kan genkende alle 15 tegn på høj følsomhed i forhold, kan du være for følsom over for andre, eller din egen indre dialog.

Mange mennesker kan opleve nogle af nedenstående tegn fra tid til anden, mens en meget følsom person sandsynligvis “vil føle det for ofte” og “føle sig for dybt.”

Nogle individer kan være meget følsomme over for en eller to stimuli, mens andre kan være stærkt påvirket af mere på listen.

1. Ofte tænker eller bekymrer sig om, hvad andre tænker.

2. Har tendens til at tage ting personligt.

3. Er bange for afvisning, selv i forholdsvis små situationer.

4. Ofte har negative forventninger (dvs. “De vil ikke lide mig”), når de interagerer med andre.

5. Oplever ofte negative følelser, såsom stress og angst, når de interagerer med andre.

6. Finder det svært, når det udløses af relativt lille ubehag hos folk til bare at “lade det gå.”

7. Føler sig nemt skuffet eller såret.

8. Sammenligner selv med andre ofte i fysiske, relationelle, sociale, arbejdsmæssige, økonomiske eller andre scenarier. Oplever også ulykkelige følelser ved negativ social sammenligning.

9. Skjuler ofte negative følelser, idet de tror at de er for stærke, turbulente, pinlige eller sårbare til at dele. Den enkelte holder mange negative følelser tilbage.

10. Alternativt diskuteres ofte negative følelser med andre, fordi der er meget “drama” i deres liv.

11. Har svært ved at acceptere kritisk feedback, selv når den gives rimeligt og konstruktivt.

12. Føler ofte folk er fordømmende, selv når der ikke er stærke beviser.

13. Overreager ofte ved virkelige eller opfattede svagheder og provokationer.

14. Føler ofte mærkelig i gruppesituationer, føler sig urolig eller ikke er i stand til at være sig selv.

15. Føler sig selvbevidst i romantisk intime situationer. De kan bekymre sig for meget om en partners godkendelse, eller være urimeligt bange for at blive dømt eller afvist af en romantisk partner.

Hvad kan du gøre?

For mange højt følsomme mennesker er nøglen til at styre overfølsomhed at lære at berolige sig selv og lindre overbelastning. Den mest effektive metode, jeg kender er ved at helbrede de udviklingsmæssige traumer. Dvs. de oprindelige traumatiserende hændelser, der har lagret sig som stress i nervesystemet.

Hver gang svære hændelser opstår, såsom at føle sig udenfor, at blive ignoreret, ved psykisk og fysisk overgreb, sker der typisk det, at den aktuelle hændelser trigger en fortidig traumatiserende hændelse.

Forstået på den måde, at vi oplever de igen som: ”At nu bliver jeg holdt udenfor og det er meget smerteligt!”. I de situationer vil du kunne lære at afstresse nervesystemet, frem for at køre det yderligere op. Dette kan ske uden, at det er nødvendigt at genoplive samtlige hændelser.

Det er således en meget blid måde at opløse udviklings-traumer på. Og du behøver ikke hele dit liv, at være særlig følsom, når du har lært af afstresse dit nervesystem.

 

Bedste hilsener fra udviklings traume terapeuten, Liv Johns.

For yderligere, se www.narm.dk

 

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *