Vrede og Argression


Vrede er ofte en følelse præget af, at du føler nogen bevidst har gjort dig forkert. Vrede kan være en god ting. Det kan motivere dig til at finde løsninger på problemer eller til at give udtryk for negative følelser. Men overdreven vrede kan forårsage problemer. Øget blodtryk og andre fysiske ændringer, som kan skade dit fysiske og mentale helbred. Det er værste er, at det kan isolere dig, fordi det er belastende for omgivelserne. Voldsom vrede kan være traumatiserende for familien og især
børnene, hvis ’de skal gå på nåle’.

Kontroller vreden inden den styrer dig

Vi ved alle, hvad vrede er, og vi har alle følt det: enten som en flygtig irritation eller som raseri. Vrede er en helt normal, sund og menneskelig følelse. Når den er ude af kontrol og bliver destruktivt, kan det føre til problemer – problemer på arbejdspladsen, i dine personlige forhold og i den overordnede kvalitet i dit liv. Den kan få dig til at føle, som om det er en uforudsigelig og stærk følelse, du ingen påvirkning har på. Er det godt at “Lad det hele hænge ud?”

Det har vist sig, at dette er en farlig myte. Det gavner hverken dig eller dén, det går ud over, tværtimod. Forskning viser, at det at “lade sig rive med” vrede faktisk eskalerer vrede og aggression. Det er bedst at finde ud af, hvad det er, der udløser din vrede, og så udvikle strategier for at holde disse udløsere fra at tippe dig over kanten.

Forskning viser

Forskningen har også fundet ud af, at familiebaggrund spiller en rolle. Typisk er folk, der let bliver vrede, nogen der kommer fra familier, der er forstyrrende, kaotiske og som ikke er dygtige til følelsesmæssig kommunikation.

Behandling af angst

Målet med vrede management er at reducere både dine følelsesmæssige følelser og den fysiologiske ophidselse, der giver vrede. Du kan ikke slippe af med eller undgå de ting eller de mennesker, der skræmmer dig, og du kan heller ikke ændre dem, men du kan lære at styre dine reaktioner.

I behandlingen lærer du om:

Overaktiveret nervesystem

Kommunikation

Ændring af miljø

Timing – hvornår skal du undgå at skændes

Nogle enkle trin, du kan prøve:

Vejrtrækning – træk vejret dybt fra din membran

Gentag langsomt et roligt ord eller udtryk som “slappe af”, “alt er ok.” Gentag det for dig selv, mens du trækker vejret dybt.

Brug billeder: Visualiser en afslappende oplevelse, enten fra din hukommelse eller din fantasi.

Øv dig disse teknikker dagligt. Lær at bruge dem automatisk, når du er i en spændt situation. Udgangspunktet er, at når der er ro på nervesystemet, kan du bedre analysere, hvad der forårsager vreden. I et stille og roligt tempo, når du er parat til at uddybe, hvilke indre forestillinger, sansninger og følelser, der opretholder og forstærker vredesfornemmelsen. At føle indre ro og tryghed er forudsætningen for udvikling. Det at få kendskab til, hvordan du beroliger dit nervesystem, er en del af behandlingen.

For at høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig med vrede og aggression (link til kontakt) på 27 48 04 26 for en uforpligtende samtale


Kontakt mig her