Kender du det, det føles som en uendelig uudholdelig tilstand at have stress- eller angst-symptomer?

Er dit liv ødelagt at stress og angst?

Du er så træt af, at stress og angst skal forhindre dig i at leve dét liv, som du bare ville ønske du kunne leve!

Et liv der er godt og ukompliceret, fordi det er uden forhindringerne eller en masse forholdsregler, du er nødt til at tage, for at turde komme ud i det pulveriserede liv.

Hvad skal du ellers gøre, hvis du vil undgå suget i maven, hjertebanken, uro, hukommelsessvigt, eller trangen til ‘bare at komme væk’…?

Når hjælpen er ineffektiv…

Har du tidligere prøvet at få hjælp, hvor du snakker og snakker om, hvorfor du har stress eller angst?

Selv om du fik hjælpen, er det som som du ikke kom helt ud af angsten, der stadig dukker op på de mest ubelejlige tidspunkter.

Du er ikke alene?

Selv om du nok har hørt, at angst er et hyppigt problem i dagens Danmark, så er det en helt anden oplevelse for den enkelte at have angst blandt andre. Det være sig kollegaer, netværk eller medstuderende.

Det er forårsaget af, at vi som regel bruger meget energi i det sociale liv på at vise, vi har kontrol og styr på vores liv. Derfra er det svært at forestille os at vores ‘sidemakker’ kunne have samme problem.

Hvad er angst?

Det kan isolere os og få angsten til at eskalere yderligere.

Alle føler sig ængstelige fra tid til anden. Faktisk er lejlighedsvis angst en normal reaktion på usikkerhed. Det kan være uvisheden om, hvad der nu skal ske. Uanset om det er inden for de næste par minutter, dage eller måneder.

Hvad er stress?

Stress er populært sagt en belastningstilstand. der kan skyldes ydre krav fra omgivelserne eller indre krav fra dig selv, som du oplever overstiger dine ressourcer. Derfor er stress en reaktion på en ubalance mellem krav og ressourcer. Også dette er dilemmaer alle kender til.

Problemet opstår, hvis det begynder at hæmme dig i din hverdag.

-måske føler du dig truet

Du kan definere angst som bekymring over en trussel, over noget du vil opleve i din fremtid. Har du oplevet at tænke på en samtale, du frygter, hvor din mave reagerer? Eller hvor dit hjerte kan springe et slag over før en eksamen eller præsentation. Måske endda ligget vågen om natten og bekymret dig om, hvorvidt du får COVID-19 til festen.

Beroligelse er guld værd

At Genkende din stress- eller angst-tilstand, kan i sig selv virke beroligende. Når du giver udtryk for forståelse ved at sige… “Mit nervesystem er ved at sætte fart på, fordi jeg er bekymret for [ting X].”

SVIGT IKKE DIG SELV

Kritiser ikke dig selv for de følelser du har, sig i stedet: “Dette er en normal, sund reaktion fra min krop på disse omstændigheder, som er komplicerede, stressende eller vanskelige for mig. Det er okay at føle sådan.” Det er dog afgørende, at du så også viser dig selv, at du vil håndtere omgivelser, så du kan være tryg.

Her kommer traumet i spil

Hvis du har været udsat for voldsomme hændelser eller belastninger tidligere, kan det sætte sig som en form for stress i dit system, og hver gang dette vækkes, kan kroppen ikke finde ud af at skelne mellem fortid og nu, men tror det sker igen lige nu

Når du står over for en fare, gør din krop sig klar til at kæmpe, flygte eller fryse. Dit hjerte banker hurtigere. Dine sanser går i højt beredskab. Din hjerne stopper nogle af sine normale funktioner for at håndtere en trussel.

Når din hjerne ikke registrer begivenheden som værende i fortiden er resultatet: Du føler dig stresset, bange og angst, selv når du ved, at du er sikker.

Disse triggere tænder din krops alarmsystem og sætter din hjerne på faretilstand. Dette kan få dig til at blive bange, og dit hjerte begynder at galoppere. Synet, lydene og følelserne fra traumet kan komme farende tilbage. Dette kaldes et flashback.

Hvad kan du gøre?

Fokuser på Dine Fem Sanser (5-4-3-2-1) 

Start med fem forskellige ting,

  1. du ser (træerne uden for vinduet),
  2. hører (klimaanlæggets summen),
  3. sans med din hud (min krave på min hals eller en varm brise på mine arme),
  4. smag (den dvælende kaffe på min tunge) og
  5. lugt (gammel luft eller parfume). Læg derefter mærke til fire af hver, så tre af hver, og så videre.

Vær så specifik om disse ting, som du kan, for at få dig til virkelig at koncentrere dig om eksterne faktorer

Vær opmærksom på ting som form, duft, tekstur og farve. Du vil sandsynligvis komme tilbage til nuet, før du overhovedet indser det.

Vil du være sikker på at komme helt ud af stress og angst?

Når symptomerne har bidt sig rigtig fast, kan det være svært at komme ud på den anden side på egen hånd.

Og dog… jeg har hørt om et par stykker, hvor det er lykkedes…efter mange år.

Hvis du vil undgå en uendelighed af forskellige flexstillinger undervejs, kan det være aktuelt at spørge dig selv om du vil bruge 5 år af dit liv på at kæmpe med noget, du med den rette hjælp hurtigt kan komme ud af.

Når du derud over får værktøjer, så du nu og fremover, selv sørge for din psykiske og mentale balance. Herfra kan du se frem til et helt nyt og anderledes berigende liv.

Jeg hepper på dig, og ønsker dig alt det bedste på din rejse frem mod det liv, du ved du indeholder,

Liv :-)

♥♥♥

Du er også velkommen til straks at booke en tid – se oven over

Du kan forvente en bekræftelse fra mig, så du ved, vi har en aftale

Kh Liv