Når social interaktion er skræmmende

Der kan være mange grunde til, at social interaktion er skræmmende.

Og… rigtig mange kender til det, også dem, du tror er helt uberørte.

Nedenstående tanker aktiverer ofte social angst:

  • Hvad hvis du ikke ved, hvad du skal sige?
  • Hvad hvis du gør noget akavet og folk griner af dig?
  • Hvad hvis du bliver afvist?

Det kendetegnende ved socialt samvær

Social interaktion skal gerne være sjovt, ellers kan det hurtigt blive for krævende. Mennesker med stress, bliver først ramt af evnen til at være social. Det afslører hvor krævende og givende det sociale er. Ikke mindst fordi alle sanserne er på spil, for at vi formår at afkode det sociale spil.

Når du kæmper med angst, er det svært at nyde den tid du er sammen med andre. Heldigvis er der en måde til at overvinde din frygt på. Du kan ikke slukke for frygten, men du kan lære at styre den. Frygt er en menneskelig hjælpemekanisme, så vi ikke kaster os ud i for farlige hændelser. Skal frygt fortsat være en hjælper er det afgørende, at vi kan kontrollere den.

For at gøre dette skal du forstå forskellen mellem ’ægte frygt’ og ’fysisk frygt’.

Reel frygt eller fysisk frygt.

Reel Frygt

  • Reel frygt er en god ting. Det er din krops måde til at advare dig om fare. Hvis en bjørn bevæger sig ind på din campingplads, vil du opleve dig fyldt med adrenalin, dit hjerte begynder at hamre, og din hjerne vil begynde at skrige. ”Det er en bjørn!” På grund af frygt vil du slippe alt andet, du laver, og arbejde på at beskytte dig selv. Din krop aktiverer den reelle frygt for at beskytte dig ved reel fare.

Fysisk Frygt

  • Fysisk Frygt er, når din krop aktiverer frygtrespons, selv om der ikke er nogen reel fare. Når et monster hopper ud i en skræmmende film, kan du opleve det samme fysiske svar, som bjørnen på din campingplads udløste. Forskellen er, at mens en bjørn kan skade dig, kan specielle effekter ikke.

Din krop forstår ikke forskellen. Men det gør du. Du kan nyde en skræmmende film, fordi du kender forskellen mellem et harmløst filmmonster og den virkelige fare for en bjørn. Og du kan nyde sociale interaktioner ved at lære at skelne mellem fysisk frygt og ægte frygt.

Tænk over dette…

Din frygt i sociale interaktioner er næsten ren fysisk frygt, ikke reel frygt. Du kan være bange for, at du vil gøre eller sige noget akavet, at andre ikke vil lide dig, eller at andre kan dømme dig.

Sandsynligvis ved du godt, at ingen af disse ting sker. Måske endda at selvom det sker, vil du godt kunne overvinde hændelsen.

Hvordan er det, lige nu, at sige sammen med mig: At skulle det ske… er det ok.

 Social Angst er lig Fysisk Frygt

Hvis du taler med nogen og kommer til at sige noget akavet, hvad sker der ved det? Du vil nok føle dig flov. Den anden person kan blive forstyrret, eller begynde at grine.

Men samtalen vil bevæge sig videre. Den anden person vil tilgive din akavethed, og vil snart glemme det helt. Værste tilfælde er hvis det sker igen i en ny samtale med en anden. Ingen reel skade er gjort. Ingen blev maltrakteret af en bjørn.

Social interaktion skal være sjovt, og fejl er ikke en big deal.

Hvis du kvajer dig i en social interaktion, vil der ikke ske nogen fysisk permanent skade. Tag en dyb indånding, mind dig selv om, at ingen blev majet ned af en bjørn, og gå videre i samtalen med en ny person.

Når vi virkelig dummer os

Nu er der en undtagelse fra denne regel. Hvis du gør noget for at forstyrre eller fornærme nogen, som du har et langvarigt forhold til (som en veninder eller en kollega), så kan der faktisk være reelle konsekvenser, da du kan skade forholdet. Men du skal virkelig forstyrre eller fornærme nogen for at forårsage varig skade, og hvis du gør en indsats for at være følsom over for deres følelser, er det usandsynligt, at det sker.

Bemærk at normalvis er din angst ikke forårsaget af de mennesker, der er tæt på dig. Den er forårsaget af folk, du ikke kender så godt.

Når du ikke kender nogen godt, er der intet forhold du kan skade og derfor heller ingen reel fare.

Frihed fra frygt

Næste gang du føler din angst, når du tænker på en social interaktion, så mind dig selv, at det kun er fysisk frygt. Social interaktion kan ikke virkelig skade dig – selvom du kvajer dig. Jeg ved, at denne påmindelse ikke vil få den fysiske frygt til at forsvinde. Dit hjerte kan stadig køre, og dine håndflader stadig svede.

Men du vil have modet til at møde frygten.

Selvfølgelig er det at overvinde frygt en proces. Din frygt kan være ekstremt kraftfuld, især hvis du har en social angstlidelse, eller hvis du har oplevet smertefuld mobning og afvisning. Hvis dette er tilfældet, er det mere hjælpsomt, at du er omsorgsfuldt forstående over for dig selv, frem for at forsøge på selv-peptalk .

Start din bevidste rejse ud af angst

I stedet håber jeg, at det vil opmuntrer dig til at tage små, men stabile skridt væk fra frygt. Find et mål, der virker skræmmende, men gennemførligt, og brug din viden om ægte frygt og fysisk frygt til at hjælpe dig med at nå dette mål.

Bare rolig, hvis du fejler første gang – så husk, at fejl er en almenmenneskelig ofte forekommende begivenhed. Til tider kan det være godt at bede familie og venner om at støtte dig, eller find en supportgruppe. Ellers kan jeg anbefale dig, at du overvejer at få hjælp. Den rette hjælp kan være utrolig hjælpsom, og kan være en kæmpe befrielse.

Faktisk viser undersøgelser, at dem der beder om hjælp, klarer sig betydelig bedre, end dem der går med det selv.

Den vigtige ting at huske er, at angst er noget, du kan overvinde. Det kan tage tid, og det kan kræve støtte fra venner, rådgivere, terapeuter og nære, men du kan overvinde angst.

Små skridt fører dig hen mod dit mål.

P:S God rejse mod dit modige Selv, fra Liv