Oftest er det de unge, der viser det tydeligst. Jeg har set dem, som siddende på nåle af anspændthed og på vagt over, om de vil blive lyttet til. Mange har oplevet at de bliver belært og talt til i stedet for at tale sammen om det, der går dem på.

Sker dette i terapien, håber jeg de vil nægte at komme igen.

Hvad betyder en god relation?

Hvis jeg ser den unge reagere kraftigt på, at jeg spørger ind, oplever jeg ofte at det voldsomme udtryk er en reaktion på alle de gange, hvor de ikke er blevet hørt. Når jeg giver den unge tid eller forholder mig til vores kontakt lige nu, sker der altid en reaktion. Ofte er det irritation og vrede. Under alle omstændigheder, ved jeg at så er der kontakt og vi kan begynde at snakke om det egentlige problem.

Irritation forklædt som angst

Alex fortalte mig, hvor svært han havde det – bemærk dette er ikke en specifik case. Især i skolen. Selv om han sagde til sig selv: ”Jeg skal lytte efter!” så var han efter 10 min. Så irriteret, at han var ved at sprænges. Jeg bemærkede over for ham, at nu er vreden og irritationen igen på banen.

Endelig bliver jeg hørt

Når den unge virkelig bliver hørt og set oplever jeg ofte, at skeletterne vælter ud af skabet. Meget ofte er det frustrationen over fravær af egentlig medmenneskelig forståelse. Når den unge bliver mødt og anerkendt er det nemmere at for mange at komme videre. Det kan være et råb om hjælp: “Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. Kan de virkelig passe at… ” Især når noget har været smertefyldt for længe og andre tilsyneladende ikke forstår, hvor hårdt det er at blive efterlade alene på ‘perronen’. Hvis de i stedet oplever sig afvist, eller ikke gode nok, som den de er, skaber det stor frustration. At blive lyttet til, er ofte det samme som at blive set og bekræftet

Nu kan forløsningen ske

Når den unge bliver bevidst om, eller bliver mødt i, hvor hårdt det er, ikke at blive set, så sker der en stor forandring. Ofte behøver vi i terapien ikke engang at arbejde direkte med angsten.

Angsten var kun en forklædning. Når jeg lytter til dem, begynder de automatisk også at lytte til sig selv og tage sig selv alvorligt.

Hvis du er voksen gælder det samme

Hvis du er voksen gælder det samme, om at lytte til dig selv. Desværre har mange ikke lært det. Det betyder, at vi bliver gode til at overleve og overhøre Den Indre Stemme. Som du allerede ved, så har dette en pris. Start i det små med at lave forandringen, hvis du ikke er klar til at få hjælp.

Lyt, fornem, nedskriv…

  • Hvad er du vred og utilfreds over?
  • Hvad gør dig urolig?

Bemærk hvordan, det går dig på. Få mærket og håndteret, hvad det er.

Hvis du bliver alt for urolig, alt for irriteret, så opsøg hjælp. Det er en alt for belastende tilstand at gå med for længe. Det er netop her mange begynder på den usunde selvmedicinering, som på sigt skaber en belastende afhængighed.

Giv dig selv lov til at tage forklædningen af. Du må godt være dig i verden.

Kærligst Liv

♥ ♥ ♥

Du er velkomme til straks at booke en tid her.

Hold øje i din indbakke efter min bekræftelse, så du ved, at vi har en aftale.

Kh Liv