Overvind frygt og social angst.

Overvind frygt og social angst.

Der kan være mange grunde til, at social interaktion kan være skræmmende.

Ellers ville det ikke eksistere. Og… rigtig mange kender til det, også dem, du tror er helt uberørte. Nedenstående tanker aktiverer ofte social angst:

  • Hvad hvis du ikke ved, hvad du skal sige?
  • Hvad hvis du gør noget akavet og folk griner af dig?
  • Hvad hvis du bliver afvist?

Social interaktion skal gerne være sjovt, ellers kan det hurtigt blive for krævende. Mennesker med stress, bliver først ramt af evnen til at være social, fordi alle sanser er på spil for at afkode det sociale spil.

Når du kæmper med angst, er det svært at nyde den tid du er sammen med andre. Heldigvis er der en måde til at overvinde din frygt på. Du kan ikke slukke for frygten, men du kan styre den frem for, at frygt kontrollerer dig.

For at gøre dette skal du forstå forskellen mellem ’ægte frygt’ og ’fysisk frygt’.

Reel frygt eller fysisk frygt.

  • Reel Frygt er en god ting. Det er din krops måde at advare dig om fare. Hvis en bjørn bevæger sig ind på din campingplads, vil du opleve dig fyldt med adrenalin, dit hjerte begynder at hamre, og din hjerne vil begynde at skrige. ”Det er en bjørn!” På grund af frygt vil du slippe alt andet, du laver, og arbejde på at beskytte dig selv. Din krop aktivere den reelle frygt for at beskytte dig ved reel fare.

 

  • Fysisk Frygt er, når din krop aktiverer frygtrespons, selv om der ikke er nogen reel fare. Når et monster hopper ud i en skræmmende film, kan du opleve det samme fysiske svar, som bjørnen på din campingplads udløste. Forskellen er, at mens en bjørn kan skade dig, kan specielle effekter ikke.

Din krop forstår ikke forskellen. Men det gør du. Du kan nyde en skræmmende film, fordi du kender forskellen mellem et harmløst filmmonster og den virkelige fare for en bjørn. Og du kan nyde sociale interaktioner ved at lære at skelne mellem fysisk frygt og ægte frygt.

Tænk på det i et øjeblik.

Din frygt i sociale interaktioner er næsten rent fysisk frygt, ikke sand frygt. Du kan være bange for at du vil gøre eller sige noget akavet, eller at andre ikke vil lide dig, eller at andre kan dømme dig.

Sandsynligvis ved du godt, at ingen af disse ting ske. Måske endda at selvom det sker, er det okay.

Hvordan er det, lige nu at sige sammen med mig. At skulle det ske… er det ok.

 Social Angst  er lig Fysisk Frygt

Hvis du taler med nogen og kommer til at siger noget utroligt akavet, hvad sker der? Du vil nok føle dig flov. Den anden person kan blive forstyrret, eller begynde at grine.

Men samtalen vil bevæge sig videre. Den anden person vil tilgive din akavethed, og vil snart glemme det helt. Værste tilfælde er hvis det sker igen i en ny samtale med en anden. Ingen reel skade er gjort. Ingen blev maltrakteret af en bjørn.

Social interaktion skal være sjovt, og fejl er ikke en big deal.

Fejl er ikke en big deal. Hvis du kvajer dig i en social interaktion, vil der ikke ske nogen permanent skade. Tag en dyb indånding, mind dig selv om, at ingen blev majet ned af en bjørn, og gå videre i samtale med en ny person.

Nu er der en undtagelse fra denne regel. Hvis du gør noget for at forstyrre eller fornærme nogen, som du har et langsigtet forhold til (som en veninder eller en kollega), så kan der faktisk være reelle konsekvenser, da du kan skade forholdet. Men du skal alvorligt forstyrre eller fornærme nogen for at forårsage varig skade, og hvis du gør en indsats for at være følsom over for deres følelser, er det usandsynligt, at det sker.

Bemærk at normalt er din største angst ikke forårsaget af de mennesker, der er tæt på dig. Den er forårsaget af folk, du ikke ved meget godt.

Når du ikke kender nogen godt, er der intet forhold du kan skade og derfor heller ingen reel fare.

 

Frihed fra frygt

Næste gang du føler din angst, når du tænker på en social interaktion, så mind dig selv, at det kun er fysisk frygt. Social interaktion kan ikke virkelig skade dig – selvom du kvajer dig. Jeg ved, at denne påmindelse ikke vil få den fysiske frygt til at forsvinde. Dit hjerte kan stadig køre, og dinehåndflader stadig svede.

Men du vil have modet til at møde frygten.

Selvfølgelig er det at overvinde frygt en proces. Din frygt kan være ekstremt kraftfuld, især hvis du har en social angstlidelse, eller hvis du har oplevet smertefuld mobning og afvisning. Og hvis det er tilfældet, er det okay. Jeg forventer ikke, at nogen der læser dette kan eliminere frygt.

I stedet håber jeg, at det vil opmuntrer dig til at tage små, men stabile skridt væk fra frygt. Find et mål, der virker skræmmende, men gennemførligt, og brug din viden om ægte frygt og fysisk frygt for at hjælpe dig med at nå dette mål.

Bare rolig, hvis du fejler første gang – husk, at fejl ikke er en stor ting. Til tider kan det være godt at bede familie og venner om at støtte dig, eller find en supportgruppe. Ellers kan jeg anbefaler, at du overvejer at få hjælp. Den rette hjælp kan være utrolig hjælpsom, og kan være en kæmpe befrielse. Faktisk viser undersøgelser, at dem der beder om hjælp, klarer sig betydelig bedre, end dem der går med det selv.

Den vigtige ting at huske er, at angst er noget, du kan overvinde. Det kan tage tid, og det kan kræve støtte fra venner, rådgivere / terapeuter og kære, men du kan overvinde angst.

Små skridt fører dig hen mod dit mål.

P:S God rejse til og med dit modige Selv.

 

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *