Hmm… formlen på den ideelle fyring?

Hmm… formlen på den ideelle fyring?

Hvem synes ikke det er svært med en fyring?

”Chok!” Min gode ven går glad på arbejde i banken. I parkeringskælderen, venter HR chefen: ”Vi skal lige mødes.”. ” Hmm…det har hun da aldrig gjort før.” De går den lange vej op af alle trapperne til 2. sal. Inde i lokalet, dukker koncerndirektøren op, og siger: ”Du er fyret! Det skyldes omstruktureringer.” Pludseligt og chokerende.

 

Hvad siger medmenneskeligheds barometeret?

Den hændelse var jeg nødt til at drøfte med en anden psykolog. Vi snakker om de chokbølger det spreder. Og: ”Hvad vil være den mest humane måde at foretage en fyring på?” Først er vi optaget af, hvilke konsekvenser den type fyring har.

Hvad er lederens intention?

Vi går begge ud fra, at ledelsens intentionen er at gøre mindst mulig skade. Alligevel konkluderer vi, de vælger en model, der bliver den mest skadelige. Tidligere var en øjeblikkelig fyring, svar på en medarbejders økonomiske eller juridiske kriminalitet. De metoder har de lige brugt, selv om det skyldes uforskyldt omstrukturering. Er det god og fremsigtet ledelse?

 

Påvirker kynismen de øvrige medarbejdere?

For hver af denne type handlinger viser erfaringen, at de tilbageblevne medarbejdere bliver utrygge med stress som følge af at agere i et uforudsigeligt miljø. Selv om vi mentalt går i gang med at bortforklare og analysere, er kroppens svar at spænde op. Det er de daglige små kropslige opspændinger, der er signal til kroppen om, at der er fare på færde. Hvis kroppen ikke løbende afspændes, sætter det sig som en stresslignende tilstand.

 

Hvorfor kan ledelsen ikke være ligeglad med, den fyrede medarbejder?

Fordi det har store ressourcemæssige omkostninger. Både menneskeligt og økonomisk. Det er de tilbageblivne medarbejdere, jeg møder som stresscoach:

1. De har længe forsøgt at ignorere egne signaler, og deres behov for at sige fra. Fordi: ”Jeg vil ikke ende som min kollega, der blev fyret.”

2. Et uforudsigeligt miljø er en stressor. Det svarer til, at du er ude på savannen og dagligt ser de sultne løver, der går rundt. Dem prøver du at skjule dig for, samtidig med at kroppen reagerer på faretilstanden.

3. Det kan hurtigt blive din arbejdsplads, der modtager en medarbejder, hvor lignende fyringschok forsat sidder i kroppen. Denne indkapslede stress sidder stadig uforløst i nervesystemet, og kan påvirke systemet til at kollapse når som helst.

Dumt eksempel? Njah… ikke når vi ved, at vi deler krypdyrhjerne med dyrene. Og er fælles om at reagere instinktivt ved fare. Derfor kan vi ikke analysere os ud af en voldsom hændelse. Ligesom vi ikke bare får det godt af at drage logiske slutninger.

Den gode fyring

Jeg lovede at fortælle om, hvad psykologen og jeg blev enig om, er den sundeste måde at fyre på: Det vil være en sen eftermiddag, hvor der er mulighed for at snakke med medarbejderen om, hvorfor en fyring er nødvendig. På den måde mindsker risikoen for at indprinte en stresstilstand i medarbejderen og de tilbageblivne.

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *