Psykoterapeut og coach - Hvorfor er livet bedre, når vi er sammen?

Hvorfor er livet bedre, når vi er sammen?

Det er ikke kun en solnedgang, der er mere sublim, når vi deler øjeblikket med nogen. Ofte er det stærkere, når vi gør det uden, at vi siger et ord. Undersøgelse viser, at daglige oplevelser virkelig er sødere, når de deles. Hvorfor foretrækker vi egentlig at se en film ledsaget af en ven? Hvorfor går vi til koncert for at sidde skulder til skulder med fremmede?

En fascinerende undersøgelse ledet af yalepsykologer bl.a Erica Boothby viste, at livet virkelig er sødere, når vi deler vores erfaringer. Forskerne satte op for at finde ud af, hvorvidt deling af en oplevelse med andre ændrer den måde, hvorpå folk oplever ting i det daglige liv – se undersøgelsen nederst.

Som Boothby forklarer: “Når folk tænker på fælles erfaring, er det vi oftest kommer til at tænke på tætte andre, som venner eller familie og det at taler med dem. Vi er ikke klar over, i hvilket omfang vi er påvirket af mennesker omkring os, som vi ikke ved og ikke engang kommunikerer med. ”

Måske kan empati være på spil her gennem de forestillede oplevelser med andre. Forskerne antog også, at det er plausibelt, at vi ser verden ikke kun gennem vores øjne (og smagsløg) men også gennem additiv linse hos dem omkring os. Kender du det med at at se verden gennem en andens øjne.

Jeg oplevede for nylig en bekendt blive bevidst om, at den aversion hun havde mod en chefkonsulent, i virkeligheden stammede fra en anden kollegas, Helenes antipati, mod konsulenten. Da min bekendte blev opmærksom på hvor meget Helenas holdning havde påvirket hende og skabt samarbejdsproblemer, følte hun sig stærk manipuleret med.

Det fører mig hen til min afsluttende bemærkning, om at næste gang du er ude at have det sjovt med andre i det virkelige liv, vil det give dig en større og stærkere oplevelser at lægge din mobil fra dig og dele øjeblikket, i stedet for at dele dine indlæg på sociale medier. Ud fra ovenstående betyder det at: “En behagelig og opløftende oplevelse, du ikke deler med en anden, er en savnet mulighed for at fokusere på den aktivitet, du foretager med andre og som er den, der giver dig et boost. ”

Her er undersøgelsen:

I undersøgelsen vurderede forskningsdeltagere en behagelig smagende chokolade som mere sympatisk og smagfuld, da en anden person, de ikke kendte, spiste den samme chokolade samtidig – selvom de ikke kommunikerede med hinanden. På samme måde fandt forskerne, at når deltagerne smagte en ubehagelig smags chokolade, var de mere tilbøjelige til at ikke lide oplevelsen, når en anden person ved siden af dem spiste den samme bitre chokolade. Forskerne konkluderede, at det “at dele en oplevelse med en anden person, uden at kommunikere, forstærker oplevelsen. Både behagelige og ubehagelige oplevelser var mere intense, når de blev delt. ”

PS. Det er alletiders modvægt til depression eller stress, når du deler oplevelser med andre du holder af.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *