Psykoterapeut og coach - Er du afhængig? 4 råd der hjælper dig lige nu

Er du afhængig? 4 råd der hjælper dig lige nu.

Der er mange typer afhængigheder.

I artiklen fokuserer jeg på internetafhængighed, men du kan bruge teknikken til alle typer afhængigheder.

Internettet er en konstant og skiftende kilde til information og underholdning. Det er tilgængeligt fra de fleste smartphones, tablets, laptops, mange spil systemer og stationære computere. Email, blogs, sociale netværk, instant messaging og message boards giver mulighed for både offentlig og anonym kommunikation om ethvert emne.

 

Vi forbinder hinanden via internettet, det gør mange ting lettere, men desværre…, når det er ude af kontrol, resulterer det i symptomer, der ligner afhængighed.

Er du afhængig?

Definition på afhængighed er, at vi hengiver os til en tilbagevendende aktivitet, for at kunne styre vores følelser.

Kan du genkende det?

Ofte er det en aktivitet, der hen ad vejen ender med at styre os: overbekymring, overspisning, overgearet arbejdsaktivitet, overplanlægning, overdreven brug af internet & TV eller bare ’overdrivelse’.

Hovedafhængigheden er, at vi kæmper. At vi altid prøver at gøre noget ved livet, anstrenge os, lave om på… i stedet for at være opmærksomme på, hvad vi oplever i dette øjeblik.

Når vi får beroliget os selv med en aktivitet, får vi desværre også skabt et afhængighedsmønster.

 

Kan du genkende afhængigheds tegnene?

Har du den usunde vane med som det allerførste og sidste ting, du gør hver dag at tjekke alle dine e-mail, Facebook, Twitter, Instagram, meddelelser og alle andre konti? Det forsætter dagen igennem med, at du konstant tjekker din mobil. Du sover med din telefon; du panikker, når du ikke kan få nogen service. Det er alle usunde vaner, hvor du kan føle dig dårlig eller forstyrret, hvis de ikke opfyldes. Alle disse eksempler viste en voksende afhængighed af internetbrug og manglende evne til at stoppe og lukke.

 

Du socialiserer mere online med venner end personligt.

Hvis du regelmæssigt bruger mere tid online sammen med venner, end du socialiserer personligt, kan du have et internetafhængighedsproblem. Når det bruges ansvarligt, kan internettet være et godt sted at interagere socialt, møde nye mennesker og finde gamle venner. Imidlertid kan chatrums venner eller andre onlineforbindelser ofte føle sig mere intense end dem i det virkelige liv. Vores fantasier løber løbsk, de får ikke rigtig ’krop’ og forbliver fantasier. Ideen om at være online og skabe ægte venner, kan derfor overstige alle realistiske forventninger. Da det ikke er mange virkelige relationer, der kan konkurrere med de fantastiske fantasyforhold, vil en internetmisbrugeren foretrække at bruge mere og mere tid sammen med deres online venner.

 

Du spiller computerspil eller virtuelle verdensspil i flere timer. Afhængige online spillere kan isolere sig i mange timer eller dage ad gangen. Når du deltage i virtuelle virkelighed eller online fantasy spil, må det nødvendigvis betyde forsømmer andre aspekter af dit liv som arbejde og familie.

Selv om det er sjovt at spille for mange mennesker, bliver det en distraktion fra den virkelige verden. At miste dig selv online kan midlertidigt give dig følelser af ensomhed, stress og depression. Det er en dyr pris for at få kedsomhed til at forsvinde. Er du kommet dertil at du ikke længere spiser rigtigt, ikke dukker til sociale og virkelige relationer, fordi du ikke vil forstyrre dit spil, er det et problem.

 

Hvordan kommer du ud af din afhængighed:

Vær lydhør over for hvad der udløser trangen til at tjekke din mobil, til mad til overbekymring m.m.

Det handler altid om dit nærvær.

Bemærk inden du tjekker din mobil. Spørg dig selv om:

  1. I dette øjeblik: ”Hvad oplever jeg så?”
  2. I dette øjeblik: ”Kan jeg så lade være med det?”
  3. I dette øjeblik: ”Kan jeg så omfatte det her med medfølelse?”
  4. I dette øjeblik, ”Hvad har jeg så i sandhed brug for? – at lytte efter det jeg har behov for, ikke hvad jeg har lyst til.”

Kilde Mary O’Malley – De 4 selvspørgsmål

Du kommer længst med at have den kærlig indstilling til dig selv. Der er en grund til at du har afhængigheden.Omvendt bliver din afhængighed også et problem, hvis den stjæler din indre ro og glæden ved livet.Internettet er et fantastisk værktøj til at forbinde hinanden. En gylden fingerregel er at når du befinder dig sammen med andre, gem mobilen væk. Snak. Smil. Spise

Nyd hinandens selskab

Intet på internettet kan nogensinde være bedre end den tid, vi bruger med en elsket.

 

P.S. Du kan også kontakte mig og få hjælp til at komme ud af din afhængighed. Ved at købe en pakke på 5 eller 10 gange, får du fokus på, hvad der skal til for at komme ud af afhængigheden. Ring 27 48 04 26

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *